Sorozatajánló: Naruto

Mostani sorozatajánlóm kicsit kilóg a sorból, mivel nem amerikai filmsorozat, hanem anime; de mivel 220 része van, így végül is ez is sorozat, nem de?!

"Kage Bunshin no Jutsu" - Naruto

A Naruto (ナルト) egy mangasorozat, melynek írója és rajzolója Kisimoto Maszasi. A mangából első fejezetének megjelenése után néhány évvel animesorozat is készült. A sorozat cselekménye címadó szereplőjének, Uzumaki Narutonak, egy heves és hiperaktív kamasz nindzsatanoncnak a kalandjait követi nyomon, akinek eltökélt célja, hogy falujának legjobb és legelismertebb harcosa és vezetője lehessen.

A sorozat főhőse Uzumaki Naruto, egy fiatal fiú, akinek testében a rettegett Kilencfarkú rókadémon raboskodik. Tizenkét évvel a történet kezdete előtt a róka megtámadta Konohagakure nindzsák lakta faluját és számos életet kioltott. A falu vezetője, a negyedik hokage saját életét feláldozva állította meg a démont, amit az újszülött Naruto testébe zárt. A fiút emiatt a falusiak kiközösítették, mintha csak ő maga lenne a démonróka. Ám Naruto sikeresen elvégezi a Nindzsa Akadémiát.

A történet Naruto és barátai fejlődését követi nyomon, ahogyan nindzsa tudásukat fejlesztik, egymással való kapcsolatuk alakulását és azt, hogy múltjuk hogyan befolyásolja sorsukat és személyiségük fejlődését. Naruto két fiatal nindzsában, Uchiha Sasuke-ben és Haruno Sakura-ban talál barátra és társra, mikor egy háromfős nindzsa csapatba kerül Hatake Kakasi felügyelete alá. Egyre szorosabb szálak fűzik őket egymáshoz, képességekre és technikákra is szert tesznek és szembesülnek a kamaszkor nehézségeivel és kihívásaival is, miközben Naruto az álmát követve azért küzd, hogy egyszer Konoha hokagéja váljék belőle.

A sorozat cselekményének központjában először Naruto, Sasuke és Sakura állnak, majd később Orochimaru, Konoha egyik leghalálosabb ellenfele is egyre jelentősebb szerephez jut, miután megtámadja a falut és megöli annak vezetőjét. A harmadik hokage halála miatt Jiraiya, a három legendás nindzsa egyike arra kényszerül, hogy felkutassa egykori csapattársát, Tsunade-t, hogy az betölthesse a megüresedett pozíciót. Útja során felfedezi, hogy Orochimaru Uchiha Sashuke-ra is ki akarja vetni hálóját annak különleges genetikai öröksége miatt. Sasuke, aki úgy hiszi Orochimaru meg tudja számára adni azt az erőt, amire szüksége van hogy végezzen bátyjával, Uchiha Itachival, akit egyszemélyben tart felelősnek klánja lemészárlásáért, átpártol a falu esküdt ellenségéhez. Naruto azonban még ezután sem hajlandó lemondani barátjáról...

Kisimoto Naruto megalkotásakor számos olyan elemet és jellemvonást beépített a szereplőbe, amikről úgy vélte az ideális hős jellemzik: egyenes és becsületes, pajkos, valamint több olyan tulajsonságot, mely Son Gokut, a Dragon Ball sorozat főhősét is jellemezték. Emellett arra is ügyelt, hogy Naruto „minél egyszerűbb és bolodosabb” legyen. Kisimoto nem egy meghatározott személy vagy szereplő után mintázta meg főhősét, elgondolása szerint Naruto egy egyszerű gyerekes jellem, aki azonban egy sötét oldallal is rendelkezik hányattatott múltja miatt. Ennek ellenére azonban mindig optimista, mely vonása Kisimoto véleménye szerint egyedivé teszi őt. A testébe zárt démonróka révén, Naruto-nak hatalmas csakra-tartalékhoz van hozzáférése, egy olyan erőhöz, mely a nindzsák számára lehetővé teszi természetfeletti képességek gyakorlását. Naruto emiatt olyan nindzsatechnikákat is képes alkalmazni, melyeket egy hasonló korabeli fiúnak normális körülmények között lehetetlen volna.

De Naruton kívül még számos érdekes karakterrel találkozhatunk, akik mind remek és mélyen kidolgozott háttértörténettel rendelkeznek, mint pl. Rock Lee, Hinata, Shikamaru, Gaara, a 3 Shanin, a többi genin, chounin, és jounin és még hosszasan sorolhatnám

Nekem bejött a Naruto, pedig kezdetben nem igazán tetszett, mikor még csak bele-bele nézegettem. Egyszerű Dragon Ball koppintásnak hittem. De ahogy egyre több részt láttam, úgy ragadott magával. Imádtam a történetet, a karaktereket, a mulatságos tipikus anime-poénokat (csepp a fejen, hátravágódás, bazi nagy ordító fejek, stb.), azt hogy mindent tökéletesen megmagyaráztak (pl. mi a jutsu, chakra, ezek hogy működnek), és persze a sorozat kis pajzánságát (a perverz remete csúcs). A zenéje is illik a sorozathoz, tradicionális japán zene, amit kevertek elektromos gitárral. Szóval, isteni ez az anime; de csak egy pontig!

A sorozat csúcspontja azok az epizódok, melyekben Sasuke elindul Orochimaru-hoz, és Naruto-ék ezt meg akarják akadályozni. Miután ennek vége, teljesen lapossá válik az egész sorozat. Csak ilyen egy epizódos töltelék részek vannak, vagy esetleg 3-4 részes hosszabbak, melyek nem igazán viszik előbbre Naruto történetét, ill. fejlődését, de legalább sok köztük a poén-rész. A Sasuke-s átállás után (megjegyzem: a gonosszá válás folyamata Sasuke-nél, sztem jobb, mint a SW-ben Anakiné), pontot kellett volna tenni a sorozat végére. Az a legnagyobb baj, hogy a Sasuke-s szálnak kicsivel több mint az egész sorozat felénél van vége. A legutolsó 4 rész volt az ami még jó volt, történt benne végre vmi fontos, azt nem bánom, hogy elkészítették. Természetesen a 220 részben Naruto elindul mesterével Jiraiya-val edzeni 2 évre (tipikus DB vonás: a főhős elmegy edzeni, és barátai is elkezdenek, nehogy lemaradjanak tőle), hogy erősebbé válva megmenthesse Sasuke-t. És a 2 év eltelte után indul a Naruto Sippuden, az újabb Naruto sorozat, amit már alig várom, hogy láthassam...

Ha szeretted a Dragon Ball-t, ha szereted a hosszú, véget nem érő harcolós sorozatokat, ha kedveled az animés humort, vagy ha egy nagyon jó történetű animéra vágysz, akkor a Naruto a te sorozatod! Amíg Sasuke elmegy, odáig briliáns a sorozat; ha csak odáig nézed, az sem olyan nagy baj...

Ízelítő: