Sorozatajánló: How I Met Your Mother Season 1-2-3-4 (Így jártam anyátokkal)

Tegnap, némi szarvashibát követtem el, sőt már előbb is. Már nem egyszer tettem említést egy sorozatról mely kicsi szívemnek a legkedvesebb. Belegondoltam, hogy állandóan emlegetem ezt az isteni amcsi sitcom-ot, de lehet hogy sokan azt se tudják, hogy most eszik-e vagy isszák a How I Met Your Mother-t. Szóval most azt a sorozatot fogom bemutatni, mely Magyarországon a Comedy Central-on látható "Így jártam anyátokkal" címmel, ám Amerikában a "How I Met Your Mother" címmel fut; és megjegyzem jelenleg ez a kedvenc sorozatom, a No. 1! Készüljetek az olvasásra, mert ez most egy kicsit hosszú lesz.

"It's gonna be legend... wait for it...


Szóval egy amerikai sitcomról van szó, amely 2005-ben indult útjára. Miután megszűnt a Jóbarátok, kisebb űr keletkezett a komédiák terén. Hiányzott az embereknek egy olyan fiatal csapat, akiknek lépten-nyomon lehet követni az életüket, mely humorban egyáltalán nem mentes; és hogy valamilyen kötődés alakuljon ki a nézők és a szereplők között. Egyfajta Jóbarátok pótlás gyanánt indult a How I Met Your Mother (továbbiakban: HIMYM), sokan így is jellemezték a sorozatot, hogy szimpla Jóbarátok-utánzat. De idővel elérte azt a szintet, amit Chandler-ék felállítottak, sőt (szerintem) talán már túl is szárnyalták.

A történet 2030-ban indul, amikor a főszereplőnk, Ted, leülteti két gyermekét a kanapéra, hogy most elmeséli a történetet, ahogyan megismerkedett élete szerelmével, az anyjukkal. Természetesen nem kell scifi-re gondolni, hisz a visszaemlékezés 2005-ben játszódik, mikor főszereplőnk és barátai még fiatalokként élték életüket New York-ban. Így a sorozatot végigkíséri egy narráció, mely élvezetesebbé teszi a történetet, és minden részben gyakori az időbeni előre- és visszaugrás. Én nagyon csípem azt a fajta történetmesélést, ami a sorozatban előfordul: mikor Ted elkezd egy sztorit mesélni a gyerekeknek, majd hirtelen eszébe jut egy fontos momentum, amit kihagyott, és arra tér át inkább. Sztem életszerűbb így a mesélés.

És most jöjjenek a szereplők (minden szereplő bemutatása után rakok be egy videt róla):

Főszereplőnk Ted Mosby (Josh Radnor), aki építészként tengeti napjait, és mindenáron meg akarja találni a shift (nagy) ő-t. New Yorkban él egy kis lakásban, legjobb barátjával Marshall-al és annak menyasszonyával Lily-vel, akiket még a főiskolán ismert meg. Barney barátjával szokott még csajozni, vagy kínos helyzetekbe kerülni (ált.-ban Barney miatt) akivel egy WC-ben ismerkedett meg. Ted története ott kezdődik, mikor megismeri újabb barátját, Robin-t, akibe az elején még belezúgott, ám később barátokká váltak. Ők 5-en alkotják a HIMYM főbb karaktereit, de Ted a kulcsfigura, hisz ő meséli a gyerekeinek a történetét. A többiek számára bosszantó szokása, hogy mindenkit kijavít ha hibázik vmiben, valamint hogy meglehetősen romantikus. De szeretnivaló karakter. A Ted-et alakító Josh Radnor inkább sorozatokban játszott, de láthattuk párperc erejéig a "Már megint egy dilis amcsi film"-ben is.

Marshall Eriksen (Jason Segel) Ted legjobb barátja (ezzel nem egyszer vitába szál Barney), a főiskolán szobatársak voltak. Marshall jogász, és 9 éve tartós kapcsolatban él Lily-vel, akit az első epizódban el is jegyez. Imád enni, és védeni a környezetet, és amellett hogy ő a legnagyobb darab legény a csapatban, agyban is ott van a szeren a srác. Bár ennek ellenére olykor egy beszari nyusziként viselkedik, de a jó értelemben; olyan mint egy nagy gyerek, akinek aranyból van a szíve. És nem egyszer szívatják azzal, hogy egész életében csak egy nője volt, Lily. Jason Segel-t láthattuk már Judd Apatow filmben is (Knocked up), vagy a saját maga írt Lepattintvában (Forgetting Sarah Marshall).

Lily Aldrin (Alyson Hannigan) Marshall barátnője/menyasszonya/felesége (évadtól függően), aki óvónőként keresi a kenyerét. Művész lélek, imád festeni, de teljes mértékben kiveszi a részét mulatozásokkor, az ivászatból. De élete értelme egyértelműen Marshall. Alyson Hannigan sokak számára ismerős lehet, hiszen játszott többek között a Buffy, a vámpírok réme című sorozatban, a Veronica Marsban, és a jól ismert Amerikai pite című filmben ő volt a zenetáboros, "furulyát-dugtam-a-puncimba" csaj .

Robin Scherbatsky (Cobie Smulders) megjelenésével indul a sorozat. Először ő bele lesz szerelmes Ted és őt is akarja mindenáron meghódítani, ám már az első részben kiderül, hogy nem ő lesz Ted felesége. Robin szépen lassan belefolyik a társaságba, és állandó tagjává válik. Ő egy Kanadából érkezett riporter, aki a new yorki Metro News One-nál dolgozik (ez a csatorna az érdektelen híreiről híres, és arról hogy a kutya sem nézi). Robin nem igazán hisz a házasság szentségében, és a tartós kapcsolatokban. Imádja a fegyvereket és öt kutyájával lakik. Mivel ő kanadai, kissé másképp gondolkozik, mint az amcsik, és ez nem egyszer ad jó táptalajt a sorozatban lévő humornak. Ja és a legfontosabb: fiatalabb korában Kanadában tini popsztár volt. Cobie Smulders egyébként tényleg kanadai :), de ő modellként kezdte. Játszott jó néhány Magyarországon is vetített sorozatban, ilyen például a Smallville, a True Calling, és az Andromeda.


És végül, de egyáltalán nem utolsó sorban (sőt!), a sorozat egyik főmotorja Barney Stinson (Neil Patrick Harris). Barney nélkül nem tartana ott ez a sorozat, ahol most tart. Igaz, hogy Ted a főszereplő, de Barney nélkül meghalna a sorozat. Ő a legAWESOMEabb figura (ez látható volt a tegnapi bejegyzésben). Barney életcélja, hogy minden nőt, akit csak lehet, ágyba dönthessen. Nem riad vissza semmilyen eszköz bevetésétől sem, ha arról van szó hogy befűzhessen vkit. Természetesen ezek a hölgyek, másnap már nem kapnak telefonhívást Barney-től. Egyébként hogy ő mivel foglalkozik, azt nem tudni, lényeg, hogy egy nagyvállalatnál csinál vmit, amiért jól keres. Elmaradhatatlan kelléke az öltönye. Feltett szándéka, hogy megtanítja Ted-et, hogy is kell élni (meghúzni minden csajt, aztán otthagyni) valamint a többieknek mi is a királyság. Két kedvenc szava: a legendary és az awesome és imád "high five"-ozni (pacsizni) mindenféle módon. Frenetikus poénokat, sztorikat, szóvicceket és királyságokat láthatunk tőle, ő egyszerűen LEGENDSOME! A Barney-t alakító Neil Patrick Harris már 6 éves korában játszott, 14 éves korában pedig Arany Globus díjra jelölték! Láthattuk a Csillagközi Invázióban, a Kalandférgekben, rengeteget szinkronizál az USA-ban, és számos filmsorozatban megjelent; és sajnos idén nem ő kapta a Golden Globe-ot Barney szerepéért (ami sztem neki járt volna). Nyíltan vállalta homoszexuális kapcsolatát, emiatt is poén hogy egy hetero nőcsábászt alakít a HIMYM-ben, és nem is rosszul.

Az egész sorozatnak van egy roppant remek fiatalos hangulata, bája, emiatt is áll hozzám közelebb ez a sorozat, mint a Jóbarátok. Nem akarom leszólni a Jóbarátokat, mert a világ egyik legjobb sitcom-ja, csak a HIMYM kicsit modernebb humorú, emiatt nekem jobban bejön. A Jóbarátok számomra még mindig az egyik legnagyobb kedvenc, de ez a sorozat sok szempontból méltó párja. Összehasonlítani szerintem igen nehéz, hiszen a Jóbarátok a 90-es évek, ez pedig már a 2000-es évek világáról szól. A HIMYM telis-tele van Star Wars-os poénnal, utalással, a szereplők nem kávéházban ücsörögnek, hanem egy kocsmában, és olyan dolgok a királyak vagy cikik a számukra, mely talán a fiatalabb közönségnek is (pl. a ninják zsír-állat-királyak). Persze van némi hasonlóság a karakterek személyisége terén a Jóbarátokkal: Ted hasonlít Ross-ra (ugyanolyan romantikus, és felelősségteljes), Marshall Joey-ra (szereti a hasát, és néha buta és lassú) Barney pedig olyan mintha Chandler-t, Joey-t és Ross-t gyúrtuk volna össze és adtunk volna hozzá egy kis awesome-ságot. Valamint a HIMYM-ben is vannak visszatérő szereplők, mint pl. Carl, a csapos.

Az első évad még gyengébb, mint a Jóbarátok. Kellett némi idő, hogy kiforrjon, hogy igazán megismerhessük a karaktereket. Rengeteg a flashback, amelyek a szereplők múltját idézik fel, így teljes képet kapunk arról, ki hogyan került ide; hogyan vált azzá, ami. Elég bizarr és/vagy lökött emberekkel állunk szemben. A második évadtól már jelentősen emelkedik a színvonal, sokkal jobbak a poénok, és harmadik évadtól pedig már nem véletlenül vált Amerika egyik legkedveltebb és nézettebb sorozatánál. Ez mondjuk azon is meglátszik, hogy ahogy előrébb kerültünk az évadokban, egyre több hollywood-i sztár is vendégeskedett a sorozatban, pl. Britney Spears, Enrique Iglesias vagy James Van Der Beek. A sitcom nagy előnye, hogy hiába mondom azt, hogy bizarr és/vagy lökött emberekkel állunk szemben, a készítők nem mentek el karikaturisztikus túlzásokba.

Az aranyos kerettörténet csavarja és a narráció végigkíséri a sorozatot, így nem csak 20 perces a sztori, hanem van kontinuitása. Persze olykor akadnak unalmasabb töltelék részek, de azokban is mindig van néhány gyilkos poén. A párok cserélődnek; kapcsolatok felbomlanak, újjászületnek és mindezt ütős párbeszédek, legendás mondatokkal fűszerezik. Mégsem tolódik el a poénok felé egyetlen rész sem; mindegyik kerek egész, befejezettek a szálak. Az biztos, hogy Ted elég fárasztó figura, ezért a 2. évad, amely alatt együtt van Robinnal, és nem kell néznünk a szerencsétlenkedését, nagyon jól sikerült. Sokkal több és jobb poént köszönhetünk Barney-nak és Marshall-nak. Emiatt nekem a második évad jött be a leginkább. De most a negyedik is nagyon de nagyon jó lett (még nincs vége), sőt mondhatni ha a további részekben is hozzák az írók a formájukat, akkor ez lehet az eddigi legjobb.

Egy biztos, én mindenkinek ajánlom figyelmébe ezt a sorozatot! Ez már nem csak egy Jóbarátokat pótló sitcom, hanem már felnőtt vetélytársához. Remek szórakozást nyújt; ha csak napi 1 részt is néz meg az ember, már az is kellő vidámsághoz juttatja az embert. 20 perces vigyort fakasztó awesome bon-bon minden egyes epizódja, egyszerűen már legendásan jó!

Csak a magyar szinkron szar!

 ... dary!!!" - Barney Stinson