Filmajánló és kritika: The Guyver I. - II. /plusz: hogy találkozik a Metal Gear Solid és a Watchmen?/

Nem olyan rég, több éves kutatás után, végre sikerült megtalálnom két régi kedvenc filmemet. Az első, Magyarországon Mutánsok címmel futott a videotékákban, amúgy angol címe The Guyver (1991); míg a másik annak folytatása a Guyver - Dark Hero (1994).

Emlékszem, még kis szaros voltam, mikor kihoztuk a tékából a Guyver - Dark Hero-t, ami ugye a második rész, de teljesen érthető volt. Engem teljesen lenyűgözött akkor. A Guyver királyul nézett ki, fasza verekedős jelenetek voltak, szörnyeket aprítottak, és a Guyver olyan cool volt, hogy én is az akartam lenni (természetesen a jedik után).

Pár évvel később szintén a videotékából hoztunk ki egy filmet, melynek borítójára a mai napig emlékszem, egy szörnyecskére (Gremlin-re) hajazó kreatúra virított rajta, és zöld betűkkel a Mutánsok felirat volt látható. Mivel már majdnem mindent láttunk a tékából, kihoztuk azt is. Néztük a filmet, majd mikor a főszereplő srác véletlenül magára ölt egy bio-páncélt, majd egy régen látott ismerős köszönt vissza a képernyőről, bátyámmal felordítottunk: EZ A GUYVER!!! Örültünk mint majom a farkának. Azóta próbáltuk mindenhonnan felhajtani ezt a két filmet, de nem jártunk sikerrel (habár egyszer elkaptuk a második részt a Film+-on), ez idáig.

Egyébként a Guyver Yoshiki Takaya mangájából született, majd később animeként is debütált. Filmre 1991-ben vitték. Az első rész története nem túlságosan bonyolult. Az emberek közt élnek, már az idők kezdete óta, a zoanoidaok, akik olyan emberek, akik képesek átváltozni ocsmány szörnyetegekké. A zoanoidok a Chronos Corporation szárnyai alatt törnek világuralomra, további zoanoidokat teremtve. A zoanoidák is földiek, egy másik idegen faj teremtette meg őket itt a Földön. A zonaoidateremtő kísérlet viszont rosszul sült el, ezért az idegenek megalkották a Guyver egységet, mely egy olyan biopáncél, ami az embert emberfeletti erővel ruházza fel. Az idegenek így szerették volna kiirtani a zoanoidákat. A vállalat egyik tudósa ellopja az utolsó Guyver egységet, és elrejti, mivel nem akarja, hogy a Chronos nagyobb hatalomra tegyen szert az egység által (ami egy vaskos frizbire hasonlít, aminek egy fénylő golyó van a közepén). De amit amúgy sem tudtak aktiválni, mert nem tudták, hogy kell. Az egységet egy fiatal srác, Sean Barker (Jack Armstrong) találja meg (és véletlenül Sean, pont a tudós lányával randizgat), aki egy utcai bunyó alkalmával, véletlenül belefejel az egységbe és ezzel aktiválja azt. Eggyé válik vele és onnantól ő a Guyver. A probléma az, hogy míg Guyverből egy van, addig zoanoidából rengeteg, plusz egy egész vállalat. Guyver célja innentől likvidit libazsír kinyírni a zoanoidákat. Akad segítsége is, egy FBI nyomozó személyében, akit (gyerekek, tapsvihar!!!) a jó öreg, mindenki Luke Skywalkere: Mark Hamill alakít! Gondolom, nem lövök le semmit, ha azt mondom happy end-del végződik az első rész.

Az alap koncepció nem olyan rossz (sőt!), de az egész filmtől ne várjunk igazán sokat. Olyan kis egyszerű, nem túl bonyolult, igazi B kategóriás film. Legfőbb érdeme talán az, hogy jó kis előétel a főfogás (második rész) előtt. Itt megismerhetjük kik és mik a zoanoidák, meg hogy, hogy is születik meg Guyver. Néha a készítők nem igazán tudták mit is akarnak csinálni, az oké, hogy akció film (bunyóznak benne ezerrel), de olykor horrorisztikus, olykor viszont paródiába megy át. Azért írtam, hogy "bunyóznak ezerrel", és nem azt hogy "karatéjoznak", mivel sajnos az akciójelenetek túl sok koreográfiát nem láttak. Picit darabos. De legalább véres, a zoanoidák karajul lettek megcsinálva (csak néhányuk lett röhejes), brutál jó monszták, a Guyver meg ultra-cool. A Guyver biopáncél remekül lett megcsinálva, de önmagában a Guyver mint jelenség, ötvözi Batman hidegségét és keménységét, komorságát a Power Ranger feeling-gel. Sajnos a színészek nem teljesítenek vmi fényesen, a dialógusokat még lehetett volna pofozni, és Mr. Hamill sem tesz túl sokat hozzá a filmhez (szinte alig van benne, mégis az ő neve díszeleg legnagyobb betűvel a DVD borítón). De mindezek ellenére jól lehet szórakozni az egészen, a Guyver über-állat figura, és legalább előkészülünk a második epizódra, szóval ha tehetitek nézzétek meg (ha más miatt nem is, csak a második rész miatt tegyétek).

Az 1994-es Guyver - Dark Hero már sokkal jobban lett összerakva. Története annyiból áll, hogy az idegen biopáncél-fegyver segítségségével Sean folytatja harcát a  zoanoidok ellen. A harc tovább folytatódik, mikor egy régészeti ásatás közben rábukkannak egy ősi idegen űrhajóra, ami vélhetően a zoanoidokat szállította a Földre. A kormányzati ügynökök (FBI) és a Chronos vállalat mutánsai is versengenek a zoanoidok biomechanikus technológiájáért. Mindkét fél abban reménykedik, hogy fontos földönkívüli tárgyakat találnak az ásatáson, és esetleg fényt deríthetnek a Guyver erejének forrására is. Sean is eljön az ásatás helyszínére, ahol ismét felaprítani való szörnyekkel találkozik. Ám az űrhajóban, találnak még egy aktiválatlan Guyver-egységet. Természetesen egy zoanoid aktiválja azt, és megszületik a Guyver-Zoanoida, ami ellen már Seannak is fel kell kötnie a gatyáját. Sok minden kiderül, valójában miért is lettek létrehozva a Guyver-egységek, és hát ofkorz happy end-del végződik ez a rész is, de hogy hogyan, azt már nem árulom el.

A második rész már igazi vérbeli akció-sci-fi-horror, habár B kategóriás jegyei még mindig megvannak. Jóval sötétebb hangulatú, Sean karaktere is már érdekesebb, hogy némi vérszomj is felfedezhető nála. Az akciójelenetek már nagyon jól lettek koreografálva, pörgős, dinamikus, kung-fu-s, némi huzalozással megspékelve. A színészektől nem kapunk Oscar-díjasalakítást, de nem is azt várunk egy ilyen filmnél, szóval minden rendben ilyen téren is. Habár már ha a szereplőknél tartunk, a Guyver-t alakító David Hayter neve ismerősen csenghet egyeseknek. Ő az az ember, aki a méltán híres Metal Gear Solid című videójátékban Solid Snake-nek kölcsönzi a hangját (na, ezt tudtad-e bátyus???!!!). Sőt, tovább megyek, ő az egyik személy, aki a forgatókönyvét írta, a nem sokára bemutatásra kerülő Watchmen filmnek!!! Zsír, mi? Hogy miből lesz a cserebogár?! És akkor még azt meg sem említem, hogy nem egyszer kölcsönözte a hangját Captain America-nak. De visszatérve a filmre, a Guyver-Zoanoida és a vele folytatott harc, a film egyik legütősebb momentuma. Végre adatik egy méltó ellenfele Guyvernek, plusz az nem is egy nímand. Szóval összességében a Guyver - Dark Hero egy remek kis filmecske, egy jó ötletekkel telizsúfolt B film, melyet még komolyan is lehet venni. Darkosabb hangulata sokkal élvezetesebbé teszi előzményénél, és a végső gigászi harc felejthetetlen élményt okoz. Mindenkinek ajánlom figyelmébe!!!

Zárószó gyanánt, talán csak annyit, hogy még mindig szívesen lennék Guyver (de jedi még mindig jobban), annyira brutál-über-cool karakter. Szerintem megérdemelne a Guyver egy folytatást vagy egy remake-et a mai technikával, én vevő lennék rá!