Sorozatajánló: Scrubs /Dokik/ (Season 1-9)

Egy sajnálatosan méltatlanul hanyagolt szituációs komédiát szeretnék most bemutatni, mivel számomra egyik legkedvesebb sorozat eme remekmű (és remélem talán másnak is kedvet csinálok hozzá), melynek címe Scrubs (vagy ahogy a magyar tévénézők ismerhetik: Dokik).

"I'm no Superman!"

Nem egy mai csirkéről van szó, mivel 2001-ben indult útjára és még a mai napig is fut (igaz már kicsit más "köntösben", de erről később. Bill Lawrence (akinek a nevéhez fűzhetjük a 2009-es Cougar Town c. sorozatot) alkotta meg ezt a remek kis "dramedy"-t, mely egy szituációs komédia, ami egy kórházban játszódik. És mivel a kórházakban drámai események is történnek, így ez egy elég abszurd helyválasztás egy komédiának; ebből is érezhetjük hogy nem egy hagyományos sitcom-ról van szó. De a mulatságos és a drámai elemek egyáltalán nem ütik, inkább kiegészítik egymást.

A sorozat főhőse J.D. (Zach Braff) a fiatal medikus, akinek első kórházi napjától követjük az eseményeket, és J.D. szépen lassan rájön, hogy nem fenékig tejfel egy kórházban dolgozni. J. D. folyamatosan narrálja életét, képzelete pedig úgy működik, hogy ha valami érdekeset, furcsát hall, elképzeli azt, és hihetetlen őrültségekről ábrándozik perceken keresztül, amíg rá nem jön, hogy hülyét csinál magából, vagy valaki vissza nem zökkenti a való világba. És a Sacred Heart kórházban mindig történnek őrült dolgok! :)

J.D. legjobb barátja Turk (Donald Faison), aki sebészként ugyan, de ő is aznap kezdi első munkanapját, mint John Dorian. Barátságuk, néhol kap egy kis "meleg" töltetett (bromance :D), de általában együtt szívatják a többi dolgozót, vagy a főnöküket. Van egy kitömött kutyájuk, Rowdy (Csibész), akivel sokak idegére mennek; és a "Sasozás" is kihagyhatatlan móka náluk. :)

Mindkét fiatalember életére hatással van egy-egy nőszemély. Turk csaja Carla (Judy Reyes) a főnővér, J.D. pedig Elliot-tal (Sarah Chalke - a How I Met-ben ő alakítja Stellá-t, aki az oltárnál hagyja Ted-et) alakít ki egy  Ross-Rachel-hez hasonlítható kapcsolatot. Carla, aki egy igazi "latina", a fő pletykafészek, és J.D.t csak Bambinak hívja. Elliot kicsit neurotikus, önértékelési zavarai vannak, szüleivel vannak gondjai, a nő nemi szervet csak "Bajingo"-nak tudja hívni, és némi szexuális aberráció is jelen van nála; de valamiért mindig J.D.-nél köt ki. :)

Szerintem 3 main awesome arc van a sorozatban. Az első számú: a legkirályabb Dr. Cox (John C. McGinley), J.D. mentora, és "példaképe". Ő reá lehetne mondani, hogy ő a "frappáns visszaszólások és trükkös beszólások mestere"; gúnyos és szarkasztikus megjegyzései nem egyszer verték ki nálam a biztosítékot. Kedvenc időtöltése az újoncok megtörése, és a vágyak, álmok szétzúzása, valamint a kioktatás. J.D-t mindig női neveken hívja, és valamiért utálja Hugh Jackman-t! :D

A második legcoolabb arc, nem más mint, a Janitor (Neil Flynn) - a Gondnok, vagy ahogy a magyar szinkronban hívják: a Mindenes. Már a sorozat legelején összetűzésbe kerül J.D.-vel, és az sorozaton át őt szívatja bosszúból (vagy fordítva). A legösszetettebb szívatásokkal tör borsot az emberek orra alá, leginkább J.D.-é alá, és egészen a 8-ik évad utolsó részéig nem tudjuk meg az igazi nevét. Szereti a kitömött mókusokat, valamint doktornak kiadni magát (Dr. Jan Itor), dolgozni nem igazán szokott, 2 méteres termetéből, és kissé elvarázsolt világából (amiben ő él), sok-sok poén származik.

A harmadik legkirályabb arc pedig, a chief of medicine: Dr. Bob Kelso (Ken Jenkins). Ő aztán az igazi vérg*ci főnök, ill. orvos. Egy egosita bastard, aki olyan, mintha maga Lucifer szülte volna. Vietnámi veterántársának neve van a fenekére tetoválva, és van egy mázsás felesége, ill.egy buzi fia, akiket ki nem állhat. Ja, és imádja a vietnámi prostikat. Nagy dumái vannak az öregnek! :D

Meg kell még említenem két, amolyan mellékszereplőt: Ted-et (Sam Lloyd), Kelso nyomorúságos jogász lóti-futiját, akinél szánalmasabb embert nem igazán lehet látni; valamint a "The Todd"-ot (Robert Maschio), aki bármely élőlénnyel, tárggyal szexelne, és minden alkalmat kihasznál, hogy "high five"-ozzon.

Szóval, remek szereplőgárda gazdagítja a sorozatot, humorforrásból nincs hiány. Valamint rengeteg híres vendégszereplő is feltűnik a Scrubs-ban, pl: Michael J. Fox, Heather Graham, Matthew Perry, Courtney Cox, vagy akár Colin Farrell. De még számos visszatérő mellékszereplő van, pl. Mickhead, vagy Snoop Dog resident, akik csak tovább színesítik a szereplőpalettát. Amiatt is szeretem ezt a sorozatot, mert merőben más, mint a szokásos, élő közönség előtt felvett sitcom-ok, ahol hangos nevetéssel sulykolják, "na, öcsém most kellene nevetned, poén volt!" Nem egyszer csak később esnek le poénok, beszólások lényege, de akkor az ember padlót fog.

A sorozatban keverednek a komikus, és a drámai elemek. Általában minden résznek van valami "üzenete", mondanivalója, de nekem ez nagyon bejön. Számtalan epizódban több szálon fut a cselekmény egyszerre, melyek egy ponton találkoznak, és onnan jön az összes szál végkifejlete, mely az üzenetet eredményezi. De nem kell ettől megijedni, mindig könnyed és élvezhető a sorozat, poénokkal tűzdelve, és amolyan feel-good érzés fogja el az embert, miközben nézi a Scrubs-t. A humor néhol abszurd, elszállt, kommersz, a sorozat elején lehet, hogy kicsit szokni kell; valamint a karakterek hülyeségeit is fel kell dolgozni, de utána már nem lehet abbahagyni a nézését. Ezt lakótársamon teszteltem. Odaadtam neki, elején még húzogatta a száját, hogy "nem rossz, de nem vagyok elszállva", majd a második évadnál, már nem tudta abbahagyni. És olykor nagy nyerítő röhögést lehetett hallani a szobájából. :) Megjegyzem, a magyar szinkron szar, nagyon sokat elvesz, a poénokból és a hangulatból is!!! Ha lehet, angolul, magyar felirattal nézzétek!

Egyébként úgy volt, hogy a nyolcadik évad lesz az utolsó évad. A 8-ik évad befejezése, minden idők legjobb sorozatos befejezése lett. Aki nem morzsolt el egy könnycseppet az utolsó 10 perc alatt, az nem ember (én végig bőgtem)!!!

Aztán mégis jött a folytatás, mivel az ABC berendelte a folytatást. De mivel J.D. "elment", így jött az új generáció, akiket Turk és Cox tanít. A Scrubs - Med School első hat részében J.D. is visszatér, hogy "átadja a stafétát." Három új karakter tűnt föl: Lucy (Kerry Bishé), most már az ő narrációját halljuk a sorozatban, ő a női J.D. (ami sok szempontból igaz is), kb. hasonló problémákon nyavalyog, mint elődje, és fanatikusan szereti a lovakat (pónikról fantáziál állandóan). :) A másik Drew (Michael Mosley), aki a börtönt megjárt, minden diagnosztikai kérdésre válaszolni tudó, keménygyerek (Cox személyes kedvence), a harmadik pedig Cole (Dave Franco), a nagyképű, gazdag ficsúr sebész, akinek szülei pénzelik a kórházat, emiatt nagyon-naaagy arca van. Ja, és csak dugná a csajokat, mint a lopott bicikliket. Megmondom őszintén az első 6 epizód harmatgyenge volt, amíg J.D. is benne volt, inkább csak a múltat idézték, plusz némi káosz volt, hogy most ki is legyen a narrátor. Ám mióta nincs, végre tisztázódott egy-két dolog és már kezd élvezhető lenni, olyan igazi Scrubs-os. De még csak a hozzászokási fázisnál járunk, majd meglátjuk mi sül ki belőle.

Szóval, ha egy könnyed, laza, kellően poénos de mégsem üres sorozatra vágysz, akkor a Scrubs a Te sorozatod. Napi 20 perc teljesen közérzetjavító, nagy dumákat tanulhatsz be belőle, jobbnál-jobb csajok vannak benne (csajoknak meg pasik), a zenéi mindig a szituációkhoz illőek (a soundtrack-jei is jók), a sztorik is élvezetesek, és talán az új generáció is hamarosan eléri ezt a szintet. Bátran ajánlom mindenkinek, nem fogtok csalódni a "köpenyesekben!" :D

"EEEEEEAGLEEEEEEEEEEE!!!"

U.I.: A videókban a kedvenc poénjaimat tartalmazzák (személyekre bontva), szóval érdemes végignézni őket!!! :)