MegaSZAR 4 - megnéztem a döntőt; összegzek

Véget ért ma este, a TV2 énekes tehetségkutatójának 4ik bőrlehúzása, amit a ripacs Király Viktor nyert. Sajnos, nem tudom szó nélkül hagyni ezt az egész évadot, és persze Viktorkát (és társait) sem...

Már az indulásakor ellene voltam a 4.-ik évadnak. Nem véletlenül nem vállalták az előző három zsűritagjai. Túlságosan telített már a magyar könnyűzenei piac, nem kellenek már új sztárok, plusz a 3 évad alatt eléggé kigyomlálták Magyarországot (ez azt is bizonyítja,hogy a 3.-ik évadot, egy határon-túli magyar nyerte). De a TV2 tojt minderre, kell a nézettség meg az sms-ekből befolyó pénz. Összeállították szakmailag inkompetens zsűrijüket, és elkezdtek válogatni, csökkentett korhatári limittelés akár profik is jelentkezhettek, ha nem volt érvényes szerződésük valamely kiadónál.

A zsűri egy olyan 10 fős csapatot válogatott össze, hogy azt nézni (sem hallgatni nem bírtam). Mindegyikükből hiányzott az eredetiség, a jó hang, vagy az ösztönös tehetség. Már akkor fogtam a fejem, hogy ha ezek 10-en a legjobbak, ki lesz a legjobb ezek közül? Először a Lüszire meg a Hienre tippeltem, mert úgy gondoltam, Magyarország lakói szívesen támogatják majd sms-eivel ezt a két "cuki, kicsi lányt", akiknek inkább lett volna a helyük az iskolapadban, mint egy TV-műsorban. De aztán csak kiestek ők is, és számos kalamajka után végül Király Viktor és Fekete Dávid maradt a döntőre. Leszögezem, egyik srácot sem csípem. Közelükbe sem érhetnek, az előző nyertesek színvonalához (ez a döntő estéjén többször ki is derült).

Viktorral alapjáraton az volt a bajom, hogy semmi hangja nincs a gyereknek. Az hallatszik hogy tanult énekelni, de sajnos ez kevés. Még azt sem mondhatjuk rá, hogy egyéni a hangja, mivel van egy ikertesója, akinek dettó ilyen a hangja (emlékszik valaki a TwinZ nevű formációra?). Egyedül a "szép arcocskájából" élt meg, meg gondolom Király papa is nyomatta az sms-eket. Mikor a döntőben próbálkozott a Queen Don't Stop Me Now c. számával, felállt a szőr a hátamon (kevés vagy ehhez a számhoz gyerek, mint pilótakekszben a katapult). Mondjuk ennél a számnál a poént Fenyő adta számomra, aki azt mondta. hogy neki amúgy sem jön be ez a szám. Hát talán ez a baj Fenyőkém! Mondhatnám, magadat minősítetted ezzel a kijelentéseddel, mivel egy Queen szám lefikázása, csakis ízlésficamra utalhat. Amúgy is Fenyő egész életmunkássága nem ér fel, akár csak 1 Queen számmal sem. Talán csak ennél az egy számnál fikázták le Viktort. A You're so beautiful-nál, pedig már szinte el is csöppentek a zsűritagok. Annál a számnál nálam inkább azt bizonyította be Viktor, hogy ő semmi más, csak egy szimpla középszerű mezei énekes, semmi különlegességgel. Ráadásul a TV2 szépen manipulálta a nézőket. A szavazatok jó sokáig, az egyik félnél álltak magasabb arányban, majd felfedték a fantomképeket (amik úgy néztek ki mint egy gigantikus tokás csávó körvonalai). Ekkor kiderült, hogy Dávid vezet. Ügyes húzás volt ez a TV2-től, mert így a Viktor fanoktól újabb szavazat áradatot zsebelhettek be. A műsor végén megint lefedték az arcokat, így megint szavazásra késztették az embereket. A műsor rendezőjének be lehet írni egy piros pontot, amennyi szavazatot be lehetett zsebelni a mai estén, azt neki köszönheti a csatorna, ezzel a fantomkép machinálással (éljen a manipuláció! - ááá, nem is tett meg mindent a csatorna Viktor győzelmének bebiztosításáért).

Dávidot sem kedvelem (mondjuk engem speciel a fiatal Chuck Norris-ra emlékeztetett a frizurája), de őt legalább sajnáltam kicsit. Ő mondjuk nem tanulta az éneklést, de ha tanulta volna akkor simán lealázza a Viktort. Esélye sem volt nyerni, hisz a zsűri és a csatorna is, nem egyszer Viktor felé próbálta befolyásolni a nézőket. Olvastam egy magazinban egy Dávid interjút, ahol azt nyilatkozta, hogy elege van már, hogy a zsűri mindig a musical vonalat rója fel neki, de nem is ő választja a számai 90%-át hanem a csatorna. Direkt kényszerítették bele, hogy musical-eket énekeljen. Amikor Mester Tomi odaszólt neki, hogy ő beledöglik, ha nem Viktor nyer ma este, na akkor vonultam volna ki a műsorból, Dávid helyében. Tény, hogy a döntőben többször szarul énekelt, és Caramel (vagy ahogy a nagymamák mondják: Karamella) is leénekelte; de ahogy szarrá szopatta a zsűri verbálisan, az már nekem is fájt. Ha egyszer sem fedi fel a csatorna a fantomképetek, simán Dávid nyert volna (ő se érdemelte volna meg, az lényegtelen), de hát Viktor ugye eladhatóbb marketing szempontból.

A műsor vége felé közeledve, Viktor elhúzott a szavazatokkal. A 3 pasi zsűri tag Viktort favorizálta nyilvánosan, Eszenyi Enikő nem tudott választani, de érezhető volt hogy Viktort tartja jobbnak (haverom ezt úgy fordította: "a tiedet lenyelem, a tiedet meg pohárba teszem későbbre...). Friderikusz hogy ne legyen nagyon elkenődve a második helyezett, felajánlotta, hogy neki saját honoráriumából vesz egy ugyanolyan kocsit, mint amilyet a győztes visz (legalább most már mondhatjuk, volt vmi értelme Fridinek a zsűriben). Aztán "meglepetésre" Viktor nyert!

És ami utána következett, bebizonyított mindent. Tóth Vera, Caramel, Rúzsa Magdi jelent meg a színpadon, és Viktorral együtt énekeltek egy dalt közösen. Itt megláthatta a magyar, hogy az új "megasztár" a közelébe sem érhet az előző háromnak. Semmilyen téren! Mind három személyt imádták annak idején a nézők; karizmatikusak voltak, tehetségesek, remek hangszínnel rendelkeztek, lehetett nekik drukkolni és tényleg mindenki elismerte, hogy neki vagy neki kellett nyernie. Viktor égett mellettük, mint a rongy (nem is nagyon lehetett hallani őt), hisz ő csak egy középszerű énekes... ööö bocsánat "megaSZARsztár"!!!