A meztelen dobos

A kosaras-drogos film után, gondoltam valami mulatságosabbat kellene nézni, elég volt a letargiából. Rövid keresgélés után, A meztelen dobos c. filmre találtam rá, úgy véltem ez jó lesz. Sajnos ez sem aratott hatalmas sikert nálam.

A film főszereplője Fish (Rainn Wilson) egy remek rock 'n roll dobos, akit sajnos a hírnév hajszolása miatt lapátra tett a bandája, akik időközben be is futottak, de rendesen. Fish ezzel a tudattal élte 20 évig a napjait, hogy akár ő is ott díszeleghetne a címlapokon. Időközben visszaköltözik nővéréhez, akinek a fia éppen billentyűsként zenél egy tinizenekarban, akik éppen a szalagavató bálra készülnek. A bibi csak az, hogy nincs dobosuk. Így megkérik Fish-t álljon be közéjük kicsit (Fish-t persze újra elkapja a ritmus), majd egy online próba folytán "véletlenül" felkerül a TiCsövetekre (YouTube), hogy Fish meztelenül dobol (szimplán melege volt). Persze ráharap a videóra a netes közönség, és máris jön a lemezszerződés, a turné,s minden más ami egy rock 'n roll sztárnak kijár. És ugye kihagyhatatlan az is, hogy hősünk találkozzon régi bandájával...

Volt nem olyan rég egy másik hasonló témájú film: a Rocksuli. Na, ez a film arra akarna hajazni kicsit. De míg az előző szórakoztató (és tényleg a rock 'n roll életérzés szeretetéről szól), addig ez a mostani inkább csak elmegy. Sokkal több potenciál volt ebben a filmben, mint amit kihoztak belőle. Az eleje jól indul, van egy-két igazán karaj poénja (akár némi gusztustalansággal fűszerezve), de utána átmegy a sablonos, klisés filmbe. Persze szerelembe kell esni a turné alatt, meg jön a kiszámítható összeveszünk egymással jelenet (utána a nagy békülés), és ofkorz a nagy visszavágás és happy end, de sajnos ahogy a film telik, úgy gyengülnek a poénok is. És a film végére csak ülünk és azon tanakodunk, hogy a meztelen dobolástól (ami a film csúcspontja), miért nem követték tovább azt a vonulatot, amit a dobolásig képviseltek. Mondhatjuk azt is, hogy a film úgy komolyodik, ahogy főhősünk is.

Hiába alakítja Rainn Wilson a fáziskésésben lévő dobost aránylag jól, egyszerűen ezt a karikatúraszerű figurát még megkedvelni sem lehet normálisan, mert annyira idétlen. És emiatt alakítását olykor csak mezei ripacskodásként lehet felfogni. Jack Black-nek jól állt ez a szerep, Wilsonnak nem. Valahogy a többi szereplő sem emeli a film hangulatát, úgy elvannak oszt' kész.

Az is igaz, hogy láttam már szarabb filmet is, egyszer megnézhető ez is. Aránylag kellemes kis vígjáték, de a rekeszizmok nem fognak kikészülni, és túl sok idézhető jelenet sem nagyon fordul elő benne. Sokszor nem nagyon fogom megnézni, az is biztos. Inkább akkor megnézem a Rocksulit, vagy a Tenacious D in The Pick of Destiny-t.

Egy kis ízelítő: