19:00 - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszéde (vagyis megmondta a népnek mi a szitu)

Néztem ma a port.hu-n a Tv-műsort, mi is lesz este a gasztroreality-k után, és az tűnik fel, hogy a királyi közszolgálati és a két kereskedelmi csatornán Gyurcsány Ferenc tart beszédet. Mi van ma, szilveszter??? Ja nem, a 2009-es évértékelő és -indító beszédében az adó-, a szociális- és a nyugdíjrendszer átalakítását, a cégek támogatáspolitikájának megváltoztatását, valamint a politikai képviseleti-igazgatási rendszer megváltoztatását jelentette be. Miközben levest szürcsölgetve végig néztem miniszterelnökünk böszme beszédét, támadt néhány gondolatom.

Nem vagyok közgazdász, így a miniszterelnök intézkedéseit nem igazán tudom minősíteni, mennyire jó vagy nem; úgyhogy inkább nem is foglalom a helyet azzal, hogy azt tettetem mennyivel is okosabb vagyok, mint a miniszterelnök. Habár a TV2-n, az egyik szakértő azt nyilatkozta, hogy ezek az intézkedések nem rosszak, csak kis léptűek. Olyan mint ha, egy betegségre a vakcinának a felét adnánk be és azt néznénk, hogy most ez használ vagy nem. De ha vkit érdekelne az egész összefoglalva, akkor az katt ide. Szóval, inkább magáról a beszédről post-olnék, alkotnék véleményt (ha már azt írták a papíromra, hogy "kommunikációs szakember" vagyok:D).

Az ilyen, direkt televíziós politikai beszéd, mely címzettje a nép, nem ritka más országokban, főleg az USA-ban. Ugye nem is egyszer lehetett hallani, Mr. George W. Bush szájából, hogy "My Fellow Citizens". Egy olyan országban, ahol a demokrácia az uralkodó ideológia (ám, hogy az ténylegesen érvényesül-e, az már egy másik kérdés - sztem nem), igen is valósuljon meg az egyoldalú kommunikáció az ország vezetője és a nép között. Hiányoltam is a magyar politikai kommunikációból ezt a megnyilvánulási formát, pedig már annyi mindent loptak az amerikai politikai életből, ideje volt már, hogy ezt is bevessék.

A baj az, hogy nem tudom eldönteni, volt-e egyáltalán értelme, ennek a Gyurcsány-beszédnek. Mert az oké, hogy valamelyest tájékoztatta a magyar népet (sztem 6 perc 45 másodperc nem valami sok), de inkább éreztem propagandának az egészet, mint tényleges informálásnak vagy ösztönző, bátorító beszédnek, hogy felkészítsen minket a rosszra. Olyan kis magamutogatós, "na csináljunk egy beszédet a néphez, hogy ne érje szó a ház elejét", és picit kampány íze volt az egésznek (az öszödi beszéd hatását semlegesítik még mindig, előre gondolva a köv. választásokra).

"Jó estét kívánok! Engedjék meg, hogy pár perce megszakítsam az esti készülődés szokásos menetét. Azért teszem, mert fontos dolgokról szeretnék beszélni Önökkel" - kezdte beszédét a képernyőn középre komponált miniszterelnök, kinek szeme ritmusosan egyik oldalról a másikra araszolt, majd így folytatta: "Tudom, hogy látták a tévében, vagy olvassák az újságokban és sajnos egyre többen érzik saját bőrükön is, hogy válság van. Gazdasági világválság. Válságtól hangos Amerika, Németország, Oroszország - az egész világ nyugattól keletig. Mi is veszélyben vagyunk. Igen, mi magyarok is." Hát ha ezt nem mondja, szerintem nem is vettük volna észre a válságot! Az utolsó két mondattal, már a szövege elején a nemzeti öntudatra, összefogásra szeretett volna célozni, de kicsit erőltetett lett ez a próbálkozás; inkább taszítóként hatott és így elkerülte eredeti célját.

"Három éve elkövettem egy súlyos hibát, nem álltam ki Önök elé, hogy elmondjam: nem mehetnek tovább úgy a dolgok, mint korábban. Megtanultam a leckét." Na jó, egy jó pontot beírok a szöveg írójának. Ez a nyilvános bocsánatkérés (az öszödi beszéd miatt), szép fogás volt; magunk lekicsinylése, a saját hibánk felemlegetése megragadja a hallgatóságot és emberibbnek mutathatja a beszélőt. Retorikai szempontból ez tankönyvszerűen jó volt, az a kár csak, hogy sajnos erre a fogásra van szűksége a miniszterelnöknek, hogy valamelyest a nép szavahihetőnek ítélje. Plusz, ezt már hamarabb meg kellett volna tennie, hisz pontosan emiatt a beszéde miatt pártolt el a nép tőle.

E felvezetés után a kormány cselekvési terveit ismertette nagy vonalakban a miniszterelnök, kérve az embereket hogy ne ijedjenek meg, hogy ne próbáljanak elbújni, elmenekülni a gondok elől. Természetesen, nem egyszer hangzott el közben, a "Tisztelt honfitársaim" megszólítás, ami kommunikációs aktus szerint ide illő megszólítás, de míg retorikailag az összetartozást hangsúlyozó forma, addig pragmatikailag van egy kis baljós hangulata (amiatt, hogy nem sűrűn szokott a miniszterelnök a TV-ben a néphez szólni, ezek szerint most nagy baj van - pont emiatt kellene sűrűbben a néphez szólnia a TV-n keresztül). A miniszterelnök a parlamentben is elhangzott, 2009-es évértékelő és -indító beszédét zanzásítva (mint írtam, nem sok az a 6 perc 45 mp) bejelentette az adó-, a szociális- és a nyugdíjrendszer átalakítását, a cégek támogatáspolitikájának megváltoztatását, valamint a politikai képviseleti-igazgatási rendszer megváltoztatását. Ennél a résznél próbált mindent gyorsan elmondani, aránylag közérthetően, hogy Mari néninek is világos legyen.

 


szólj hozzá: Gyurcsány Ferenc beszéde

"A válság megfékezése, Magyarország megerősítése nem egyszerű feladat. A kormány tudja, mint kell tennünk. Tudja és teszi a dolgát. Határozottan és keményen. Önöktől azt kérem, hogy gondjaik bajaik között is gondoljanak az egész országra" - biztatta Gyurcsány a tévénézőket. Ezek a rövid mondatok (Tudja és teszi a dolgát. Határozottan és keményen.) tényleg a határozottságról árulkodnak, így stilisztikailag jó választás volt; a baj csak a tartalommal van, hogy a kormány sajnos nem ilyen, inkább tutyi-mutyi és tökölős.

"Nem ígérek könnyű utat. Sőt! Nehéz vállalkozásra hívom valamennyiüket, olyanra, amelynek hasznát csak pár év múlva látjuk, addig pedig dolgoznunk kell. Együtt, közösen, mindahányan vagyunk." Jaj, de jó! Csak az a baj, hogy nem "együtt, közösen" csináltuk ezt a sz*rt amiben vagyunk, hanem ti (plusz erre jött a világválság)!

"Kérem Önöket, hogy tájékozódjanak, hogy milyen veszélyeket, kockázatokat jelent a válság. Legyenek megfontoltak, a cselekvésben meg határozottak. Ha így tesznek, ha így teszünk, akkor a dolgaink hamarosan jobbra fordulnak, Magyarország megerősödve kerül ki a válságból. Köszönöm, hogy meghallgattak. Jó estét, jó éjszakát kívánok, és sok erőt, hogy holnap nekiláthassunk mindannak, amit elterveztünk, amit eldöntöttünk. Tegyük a dolgunkat Magyarország!" - zárta ezekkel a sorokkal Gyurcsány. Itt megint kollektíváról beszél, holott mi nem döntöttünk el semmit, ti ott a Parlamentben döntötök mindenről, nekünk nincs beleszólásunk. Itt inkább arról kellett volna beszélni, hogy a kormány mi mindent fog megtenni a nép érdekében. Persze nekünk is tennünk kell az ügy javulása érdekében, de elsősorban nem a mi feladatunk. Szóval inkább felejtsd el az utolsó felszólító mondatodat Tisztelt GY. F., és mond azt, hogy "Teszem a dolgom Magyarország"! Ideje lenne...