2. évfordulós receptek

A tegnapi napon "szelőbrésön" volt itthon, mivel párommal azt ünnepeltük, hogy már 2 éve együtt vagyunk. Emiatt én már délelőtt elküldtem itthonról a leányzót, hogy elkészíthessem az ünnepi menüt. Sütöttem-főztem egészen egytől fél hatig. Íme a receptek, amiket elkészítettem:

Sonkába tekert gombás csirkemell:

Hozzávalók:

·        3-4 db csirkemell
·        8-10 szelet nyers sonka
·        50 dkg gomba
·        ½ csokor petrezselyem
·        1 hagyma
·        2 ek vaj
·        1 gerezd fokhagyma
·        1 lapos ek zsemlyemorzsa
·        1 tojássárgája
·        só, bors
·        2 ek olaj, 1 evőkanál olívaolaj
·        pár szál kakukkfű és rozmaring

A csont és bőr nélkül csirkemellet a vastag részénél bevágjuk (vigyázat, ne vágjuk ketté!), és szétterítjük. Az így kapott szeleteket kíméletesen kiklopfoljuk. A csirkemelleket csorgassuk meg olívaolajjal, szórjuk be őrölt borssal, sózzuk, és fűszerezzük durvára összevágott kakukkfűvel és rozmaringgal. Pár órára tegyük a hűtőbe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a húst.

A gombát, fokhagymát és hagymát megpucoljuk, a petrezselymet megmossuk, mindent apróra vágunk. A petrezselyem szárát félretesszük. A hagyma felét a vajon a fokhagymával megdinszteljük, hozzáadjuk a gombát és megpároljuk (a leve forrjon el!). Fűszerezzük őrölt borssal, sóval és kakukkfűvel, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, levesszük a tűzről, majd belekeverjük a zsemlyemorzsát és a tojássárgáját.

Egy másik serpenyőben forrósítsuk fel a maradék margarint, tegyük bele a befűszerezett csirkemelleket, mindkét oldalukat egy-egy percig süssük elő. A hússzeltek tegyük sütőlapra. Az elősütött mellek tetejére halmozzunk a megpárolt gombából, kezünkkel jól nyomkodjuk rá. Óvatosan tekerjük be a sonkaszeletekkel, fogpiszkálóval, vagy zsineggel fixáljuk. Majd a maradék hagymával, petrezselyemszárral együtt egy sütőtálba tesszük. Lefedve, 200 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre pároljuk, a végén esetleg megpirítjuk.

Hozzá krumplipürét tálalunk.

Almás rétes Jamie Oliver módra:

Ezt a receptet Jamie Oliver Oliver's Twist c. műsorából, méghozzá a Painting Party c.epizódból vettem.

Vegyünk bolti rétestésztát (aki akar az csinálhat házit is, de akinek nincs ideje...) köbö 2 csomaggal (kiszerelés függő). Hogy ne szárazon dolgozzunk velük, rövid ideig fedjük le őket vizes konyharuhával.

Majd reszeljünk le 4 almát. Miután lereszeltük egy szita segítségével facsarjuk ki a levét egy tálba. Majd adjunk az almareszelékhez, 4 evőkanál vaníliáscukrot, fahéjat (ízlés szerint) és mazsolát (elhagyható). A cukor hatására újra levet ereszt az alma, így azt facsarjuk ki megint.

Vegyünk elő egy lap tésztát. Fektessük le és kenjük meg olvasztott vajjal. A réteslap felsőrészére teszünk az almából, majd a tészta alját ráhajtjuk. Így egy kis négyzetet kapunk. Erre teszünk egy újabb lapot, megint vajazunk, és  megint a felső részre teszünk almát, az alját ráhajtjuk. Ezt is megvajazzuk. A két lapból és két töltelékből kapott alkotásra még egy kis almát teszünk, majd a négyzet négy sarkát felhajtjuk az utolsó alma rész felett és összenyomjuk őket, míg felül egy kis virágocskát kapunk. Lehet, hogy ez így egy kicsit bonyolultnak hangzik, de nem az. Íme egy kis ábra a folyamatról:

Ha ez megvan, kivajazott tepsibe rakjuk és 150 fokon olyan 20-30 percig sütjük. Majd az alma kifacsart levéhez adunk 6 evőkanál cukrot, és feltesszük forrni egy fazékba. Mikor kezd sziruposodni, belefacsarunk egy egész narancs levét, kicsit elkavarjuk, főzzük még egy picit és kész is az isteni szirup a réteshez. A sziruppal leöntött réteshez még adhatunk egy gombóc vanília fagyit is (lehet venni pálcikásat is, mint én, csak húzzátok ki belőle a pálcát).
 
ISTENI!!!!

Szóval ezt készítettem az én párocskámnak. Úgy láttam nagyon ízlett neki! :) Az este további részével nem is untatlak titeket ...  gyertyafénynél romantikáztunk, pezsgőztünk, jól éreztük magunkat.

U.I.: "Köszönöm, hogy már két éve vagy nekem!!!"