Filmajánló: Iron Man 2 (Vasember 2)

Kis türelmet! Mindjárt írom is a bejegyzést, csak előbb nyomok a fülembe némi AC/DC-t! :D

THUNDERSTRUUUCK!!!!

Na, így már más! :) Szóval, nemrég megnéztem az Iron Man 2-t az Arénában. Vettem egy böhöm nagy popcorn-t, egy lityó kólával, majd a puha székben hátradőltem. Vártam, hogy az utóbbi évek egyik legjobb blokbuster-ének folytatása, lezúzza az agyam. 99%-ban sikerült is neki! :)

John Favreau már az első Iron Man filmjével is keményen odab*szott. Igazából senki nem várt semmi nagyot, aztán mégis valami olyasmit kapott, hogy elégedetten bólogatott: "Így kell szuperhősös filmet csinálni!" Természetesen Robert Downey Jr. játéka is kellett a sikerhez, aki úgy úszkált a szerepben, mint Johnny Depp Sparrow-ként. Jó volt a forgatókönyv, a színészek, valamint a rendezés is, szóval egy egész pofás film lett az Iron Man. Ofkorz hatalmas pénzt hozott a konyhára, így várható volt, hogy Tony Stark és csicsa páncélja harcba lesz még küldve. 2010-ben ez meg is történt!

Egy jó folytatásban mindig emelik a tétet, valamint magasabb léc átugrását célozzák meg. Itt is ezt tették, és hogy sikerült-e nekik? Hát, lássuk csak! Akciókból igazán nem fukarkodtak, a CGI fanok és a csimm-bumm buzik dörzsölhetik a kezüket, mert igazi jó akciófilmet dobtak össze nekik. De pozitívum, hogy nem estek át a ló túloldalára, sikerült szintben tartaniuk a dumálós részeket az akcióorgiákkal. Az idei év egyik legjobb blockbuster-e a Vasember 2. A főgonosz badass-ebb, mint elődje, szóval itt is sikerült a képzeletbeli lécet megugrani. Mickey Rourke nekem bejött, mint főgenyó! Tökös!!! Bár a másik genyó, akit Sam Rockwell alakít, elég ripacsra, bénára sikeredett; szóval egy pici negatívum azért van. Mivel tudták még emelni a film színvonalát az előzőéhez képest? Egy JÓ sunával!!!!!! :) Valljuk be, Gwyneth Paltrow az első részben, annyira hozza lázba az urak Stanley-jét, mint köbö Szabó Patrícia (és ebben a részben dettó)! Ám a 2-ik részben kaptunk egy remek eyecandy-t, Scarlett Johansson-t, mint Fekete Özvegy. Egyébként, maga a Fekete Özvegy karakter is tök cool volt, szóval önálló filmet is nyugodtan tolhatnának belőle! Rhodey szerepében volt egy váltás, Terrence Howard-ot Don Cheadle váltotta, ami szintén pozitívan sikeredett. Plusz végre Rhodey karaktere is páncélt öltött (War Machine), szóval ezzel is adtak némi dzsúzt a franchise-nak. A zene állat (hisz' AC/DC-ről van szó), és a képi megvalósítás, vágás sem lett elbénázva.

És akkor nézzük a legfontosabb tényezőt: a történetet. Jobb-e mint az első rész? Hát, nem tudom! Nekem nem. De csak egy bolhafasznyival. Nekem poénosabb volt az első rész! Mikor a páncélját rakja össze Tony, meg a tesztelés sztem full poén volt. A második részben is vannak dögivel humor elemek félre ne értsetek, de számomra nem ütöttek akkorát, vagy oly mennyiségben, mint az elsőben. Habár nem vígjáték akar lenni a film, szóval ez legyen csak egy picúr hiba (az is inkább csak nekem). Igazából eleve nehéz helyzetből indultak a történetírók. Mit lehet kezdeni egy olyan szuperhőssel, akinek nincsenek titkai a világ előtt, nem kell személyazonosságát titkolnia és emiatt nincs benne semmi szorongás, vívódás? Azt lépték meg az írók, ami a legjobb választás volt: hősünk egója akkor nőjön nagyobbra. Ezt Robert Downey Jr. remekül hozza: a nagyarcú, az italt meg nem vető, komisz gazdagot. Mindezt színesítették némi baljós hangulattal, Tony betegeskedésével, így azt mondhatjuk, amit Tony karakteréből ki lehetett hozni, azt kihozták! Viszont ami nem tetszett, hogy a karakterek néha mintha egymás mellett beszélnének el.

A film több szálon fut, több és látványosabb akciókkal tűzdelt, és történetileg is aránylag összeszedett. Szinte minden területen "emelték a tétet" sikeresen, ám mégsem mondanám rá, hogy jobb, mint az elődje! Köbö egy szint. Talán egy ici-pici lepkefingnyit gyengébb, de lehet, hogy csak nekem. Azt tanácsolom, aki teheti nézze meg, mert nagyon fáintos film!!! És mindenki maga döntse el, hogy neki melyik rész jön be jobban... :)