Böllérfeszt RELOADED

Szombaton párocskámmal hazalátogattunk, mert két fontos tényező is zajlott aznap, numero uno: bátyám hazahozta bemutatás céljából mostani barátnőjét; numero duo: böllérfesztivál volt aznap!

Az újdonsült sógornővel való ismerkedés már pénteken elkezdődött, és egészen vasárnapig tartott. Mit is mondjak összefoglalóan? Jó fej csaj a sógornő!!! :) A részletekről talán majd máskor, és talán majd több ismerkedési idő eltelte után.

Szóval, akkor böllérfeszt. Tavaly voltam először és akkor szerettem bele ebbe a rendezvénybe. A hagyományok ápolására, a kulturális értékek őrzésére, ugyanakkor a térség idegenforgalmának fellendítésére miatt és ofkorz a jó kis kajálás-piálás miatt nagyszerű ez a fesztivál. A sertések kábítása, kivéreztetése, majd az ünnepélyes megnyitó után vette kezdetét a böllérverseny. Valamint csigakészítő, pálinka és pogácsa versenyt is hirdettek a szervezők és a versenyek alatt kézműves bemutatókat, népzenei műsorokat is prezentáltak.

A látogatók a háromszáz forintos belépőjegy megvásárlásakor, kaptak egy másik jegyet is, amely egy szavazó és egy kóstoló cédulából állt, melyek felhasználási célját nevük is tudatta. Valamint 100 Ft-ért további kóstoló jegyeket lehetett vásárolni, amivel további hamikázás vált lehetségessé a versenyző csapatoknál. 1000 Ft-ból csumára jól lehetett lakni. A kissé esős nap ellenére jókora tömeg vetette bele magát a kóstolásba és az árusok színes forgatagába. Finom illatok, népies hagyományok, zenebona, hurka hostess-ek, és príma hangulat töltötte be az egész fesztivál területét.

Én, brádá, meg a két leányzó, olyan reggel 10 körül értünk ki a fesztre. Na és belevetettük magunkat a disznóságokba. Az én párom aznapi menüje nem volt gyengus. Hogy hogyan nem rókázott be, azt nem tudom. Reggelire, még otthon, elfogyasztott némi kocsonyát (jáú bőröset), kint a feszten evett még sült vért, pecsenyét, oldalast, hájas sütit, tepertőt, hurkát, majd kis kókuszos csemegét, majd hurkát, kolbászt, kis vattacukrot, bio-aszaltgyümölcsös finomságot, kecskesajtot, pálinkát, hazaérve pedig még egy kis ebédet (tepsis répás darált húsos krumpli) és ezt lezárta két csomag chips-szel és némi "ferrero rossé"-val. Ja este pedig még rátett egy kis ouzo-t, martinit, tökmagot és pufit (vagy kukinak is hívják). Na, szerintetek is sok (vagy kibeb*szottul sok)??????? :) Hova a francba fér ennyi kaja egy ilyen csepp vékony jányba'??? Mondjuk másnapra meg lett a böjtje ennek az egésznek, mert némi hasfájás jött jutalom gyanánt.

Amúgy a böllér zsír volt (szó szerint, mindenütt jó zsíros kaják voltak). Kóstolgattunk, pálinkázgattunk (ittam vmi mennyei fekete cseresznyepálinkát), dumálgattunk ismerősökkel, sörözgettünk és jobbnál-jobb finomságokkal találkoztunk. Én egy kicsit nagyon meg voltam fázva aznap, úgyhogy a félórás orrfújás kicsit közbetett, de ez nem szegte kedvem. Kint volt kedvenc lekvárárusom is, aki dió, som, berkenye, kukorica, áfonya, tök és több tucatnyi féle lekvárt árult. Sőt, volt egy mézárus is, tőle selyem és csoki mézet vettünk.

Nem volt azért minden finom. Az egyik helyen szinte nyers hurkát kaptunk. A kolbászuk meg nagyon csípős volt. Nem is adtunk nekik szavazócédulát. Egy másik helyen viszont isteni hurkát ettünk, csak egy kicsit volt túlfűszerezve majorannával, de finom volt. Egy másik helyen viszont úgy leordították a fejem: kértem két kóstoló jegy fejében, két oldalast és mentem kenyérért, vettem kettő szeletet majd rám ordít az ott álló nő, hogy okosan már, másnak is maradjon már kenyér. Hát, bazz, két oldalashoz hadd vegyek már két fél kenyeret, asszem ennyi jár hozzá!!! De nem szóltam neki, inkább leszartam és mentem a két adag kajámmal. Pálinkát meg nagyon nehezen lehetett találni. Vagy már elfogyott, vagy csak olyan volt már, ami nem kóstolójegybe került, hanem gubába, abból is maxi sokba.

Brádának meg nekem, még külön öröm volt, hogy másnap ugye nőnap. Kicsit leráztuk a csajokat, oszt' vettünk mindenkinek édességet (a virágok csúnyák voltak ott kint, és uncsi ötletnek is találtuk; másnap meg nem akartunk korán kelni, azért rendeztük le aznap). Köbö fél négykor jöttünk el a fesztről, kezdett hűvössé válni az idő, meg már kezdett tömegundorunk lenni (durva sokan voltak kint aznap, köbö 5000-en). Ja a böllérversenyt Székelyudvarhely csapata nyerte (és pont az ő főztjükből nem sikerült ennem). Este még elmentünk kicsit kocsmázni, és hajnali nemtom hány órakor, az ágyba beesve, arról elmélkedtem, hogy na ez volt aztán a karaj nap!!! Jövőre tuti megyek újra a böllérfesztre!